UE, apel „la sentiment” pentru europeni: consumați mai puțină energie, reduceți viteza mașinilor
Războiul din Ucraina a scos la iveală o realitate dureroasă pentru Europa. Este vorba despre dependența energetică a regiunii față de importurile de energie de la Moscova.
În continuare, statele europene care importă energie din Rusia finanțează cu sume colosale Rusia, conform contractelor de import-export în vigoare. Acestei situații, europenii încearcă să-i pună capăt, însă pentru a reuși acest lucru e nevoie de participarea tuturor cetățenilor.
Cum te poți implica și tu, mai exact
Liderii europeni fac apel la cetățeni, cărora le transmit că și de ei înșiși poate depinde atingerea independenței energetice a regiunii.
Dacă fiecare dintre noi ar reduce consumul de energie, la nivel macro acest lucru ar avea un impact semnificativ și, chiar dacă poate nu am reuși să stopăm complet importurile de energie de la Moscova, măcar am putea să le diminuăm. Asta pare să fie logica autorităților din regiune care solicită acest lucru.
În parteneriat cu Agenția Internațională pentru Energie (IEA), Comisia Europeană a prezentat nouă măsuri ce pot fi adoptate de cetățenii obișnuiți. Este vorba, de exemplu, despre reducerea temperaturii termostatului în locuințe și a vitezei mașinilor.
„Ne confruntăm cu prima criză energetică globală”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al AIE, în cadrul unui webinar comun cu oficialii UE.
Din fericire, România este unul dintre statele care se bucură de o dependență extrem de redusă de importurile energetice rusești.
„România este printre țările cel mai puțin dependente de gazul rusesc, dar UE depinde în proporție de 40% de importurile de gaze din Rusia, de 27% de importurile de țiței și de 47% de importurile de cărbune și combustibili din Rusia. Cifrele sunt din 2019, dinainte de pandemie”, declara, luna trecută, ministrul de Externe Bogdan Aurescu într-un interviu la CNN.
„E important să găsim soluții alternative pentru a reduce această dependență prin investiții în energia nucleară, de exemplu – iar România face acest lucru – prin investiții în energie regenerabilă, prin diversificarea surselor și prin interconectarea țărilor. Astăzi, în timpul vizitei președintelui Bulgariei la președintele Iohannis, am discutat despre urgentarea punerii în funcțiune a Interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia, pentru a ne permite să importăm mai mult gaz din alte surse decât Rusia”, a adăugat el.